/ БГНЕС
"Пътният бранш не е враг на държавата. Те бяха поставени в тази ситуация от един модел, който разви своята порочност във времето и те останаха в това положение. Ще се опитаме заедно и конструктивно да излезем от тази ситуация". Това каза пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след срещата с пътните строители.

"Разбрахме се с двете браншови организации за това, че има изготвена стратегия във връзка с индексацията на цените относно влезлите в сила изменения в Закона за обществените поръчки. Това означава, че до утре или другиден те ще дадат тяхното предложение и по най-бързия начин ние, съвместно с Министерството на финансите, ще трябва да можем да финализираме тази индексация", уточни Шишков.

Той добави, че за строителството на по-големите обекти, за които не е плащано на пътните строители от 7 месеца, ще направят всичко възможно да бъде платено.

По думите на министъра ще се потърси и промяна в законодателството за текущия основен ремонт заради спорът, в който фирмите са влезли, без да имат вина, да бъде така регламентиран, че повече да не се получава такава ситуация. 

Представители на пътния бранш заявиха, че имат диалог с държавата и се надяват той да продължи. Това обяви председателят на Браншовата камара „Пътища” Стефан Чайков след срещата със служебния регионален министър Иван Шишков.

Шишков коментира и темата за зимното почистване като заяви, че е възложил в рамките на следващите 10 дни да има готова документация за обявяване на търгове за зимно почистване. 

Министър Шишков проведе поредица от срещи с представители на строителния бранш и браншовите организации в него, на които бяха обсъдени не само проблеми, свързани със строителството и поддръжката на пътищата, но и подобряване на законодателството в тази област.