/ БГНЕС
Бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров е с още едно обвинение. Този път за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена, съобщиха от прокуратурата. Освен Лазаров са обвинени още петима, сред които и друг бивш ръководител на АПИ Дончо Атанасов.
 
Инцидентът стана на 5 февруари 2017 г. около обяд. Тогава върху автомобил пада част от осветителните тела в тунела. При удара загина жена.
 
Проверяват тунела "Ечемишка" след като греда уби жена (ВИДЕО)

Разследването е установило, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г. като до 2017 г. е правен оглед шест пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.
 
Техническата експертиза установила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в условия на постоянна влага, вредни газове и прах. Така корозията на места стигнала над 50%.
 
АПИ разяснява с ВИДЕО как да се държим в тунел в случай на инцидент

От прокуратурата съобщават, че още през 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. се е намирала в аварийно състояние.
 
Според заключението на вещите лица основната причина за аварията на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години. Освен всичко това разследващите установили, че и друг път са падали лампи.

Има опасност от нови инциденти в „Ечемишка”, правят проверки на тунелите в страната

През годините са били изпращани редица писма, в т.ч. и до АПИ, но така и мерки не били взети. Дори изготвеният специален доклад през 2015 г., който посочва, че лампите са опасни, също не води до последици.
БТА