/ Dariknews.bg, архив
Шефът на военното разузнаване подаде оставка
102000
Шефът на военното разузнаване подаде оставка
  • Шефът на военното разузнаване подаде оставка
Директорът на служба Военна информация бригаден генерал Пламен Ангелов е подал днес в Министерството на отбраната рапорт за освобождаване от служба, потвърди военният министър Красимир Каракачанов. Той поясни, че ген. Ангелов ще бъде освободен от този пост, но не и от военна служба.
 
„Той си остава военен, след като бъде издаден президентски указ за освобождаване, ще мине в щат на министъра и ще работи в Министерство на отбраната“, обясни Каракачанов.

Попитан какви аргументи е посочил ген. Ангелов за оставката си като шеф на военното разузнаване, министър Карачаканов каза:
 
„Знаете, че когато за една разузнавателна служба започне да се говори и да се пише много и всеки ден нейният директор се появява на снимки по медиите, това не е добре за службата. Така че мотивите му са в интерес на службата.“

Директори от военното министерство с обвинения, давали достъп до държавни тайни

В понеделник Военноокръжната прокуратура в София повдигна обвинения на ген. Пламен Ангелов и бившия директор на служба „Военна информация” Светослав Даскалов, че в период от близо три години службата е издала в нарушение над 500 разрешения за достъп до информация с ниво на класификация „Секретно” и „Строго секретно”.
 
Разрешенията за достъп били издадени от служител по сигурността, а не от двамата ръководители, които са компетентният орган в случая. Повдигнатите им обвинения са за престъпление по служба. И двамата са с наложена мярка за неотклонение –  подписка.
 
Междувременно става ясно, че депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти са внесли поправка в Закона за военното разузнаване, според която директор на службата може да стане и цивилен служител.

Военен разузнавач бил шофьор на български бизнесмен
 
Преди години имаше възможност службата да се ръководи от цивилен, но през 2015 година БСП с подкрепата та ГЕРБ прие ограничение постът да е само за военнослужещи. Така бе свален от поста бившият депутат от СДС Йордан Бакалов, което предизвика президентско вето, но то бе преодоляно.
 
Сега ГЕРБ отново са променили позицията си и внасят обратната поправка - и цивилен да може да оглави военното разузнаване.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.