6 ОУ Братя Миладинови Сливен
6 ОУ Братя Миладинови Сливен / 6 ОУ
Много деца изобщо не са искали да си тръгват, но родителите са настояли, каза Милена Чолакова
Нормализира се обстановката в двете сливенски училища 8-мо основно училище "Юрий Гагарин" и 6-о основно "Братя Миладинови", съобщи за DarikNews.bg началникът на РУО-Сливен Милена Чолакова.

По данни на директорите по обед в клас са се завърнали около 50-60% от ромските ученици, които вчера бяха отведени от подплашените си родители.

Паника в Сливен: Ромите от „Надежда” опразниха за минути две училища – прибраха си децата (ВИДЕО)

В 6-мо основно училище учат около 1400 деца, а в 8-мо се обучават 800 ученици. Повечето са от циганския етнос и немалко от тях живеят в кв. "Надежда".
След вчерашните слухове медиаторите влязоха в махалата заедно с учителите и успяха до голяма степен да успокоят родителите.

Вълчев наредил учителите да не пишат отсъствия на изплашените роми

Тази сутрин децата са били малко, но постепенно са пристигали нови и нови ученици, обясни Чолакова. Шефката на образованието добави, че особено много се е засилил потокът към училище в следобедната смяна на 6-то ОУ, по данни на директора.

Милена Чолакова не се нае да коментира кой е пуснал клиповете, които са си разменяли родителите, докато избухне истерията вчера.

Премиерът заподозря партийни пастори зад паниката в ромските училища

Но изрази съжаление от цялата ситуация. "Години наред правим усилия да ги върнем в клас и точно, когато тръгнаха редовно на занятия, за часове се изпразниха училищата", каза шефката на РУО-Сливен.

Чолакова разкри още, че много от децата, прибрани предсрочно у дома, не са искали да си тръгват от училище и са се дърпали, но родителите са настояли и са ги отвели. Органите на реда, прокуратурата и ДАНС разследват кой вся паниката сред ромите от града, която отекна до съседния Ямбол и близкия Карнобат.

Междувременно и премиерът, и министърът на образованието заявиха, че разни емисари са опитвали да сплашват родителите, че ще им отнемат децата, като се смята, че това са групи , близки до противниците на стопираната стратегия за закрила на детето.

Красимир Вълчев пък разпореди учителите да не пишат поне ден-два отсъствия на ромските ученици, докато се успокоят напълно.