/ БТА
Банкнотите са засечени в Германия, Франция и други страни от ЕС
При акция на Софийска градска прокуратура и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е неутрализирана организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала фалшиви еврови банкноти и документи за самоличност.

"Банкнотите са засечени в Германия, Франция и други страни от ЕС. Това, което намерихме в деня на операцията е в размер  на 125 хил. евро", заяви Явор Серафимов, директор на ГДБОП. 

Той уточни, че банкнотата от 50 евро е предпочитана за това производство, тъй като тя е лесна за обръщение и не буди съмнение у хората. 

"Реализацията на акцията е подготвяна доста време. Освен банкноти са иззети и веществени доказателства, от които е видно, че действително с определение технически средства са произвеждани такива неистински парични знаци", заяви по време на брифинг административният ръководител на СГП Илиана Кирилова. 

скрийншот/NOVA

При операцията са открити множество неистински банкноти с номинал 50 евро, както и подправени лични карти, шофьорски книжки и др. 

Заместник-административният ръководител на СГП Чавдар Пастованов заяви, че се каса е за една много добре структурирана група от граждани, която се занимава доста трайно и системно с производство и разпространение на неистински парични знаци. 

Той обяви, че е установено значимо количество на такива банкноти, както и средства за тяхното производство. Открити са и средства за производството на фалшиви документи за самоличност. 

"Каса е се за доста мащабна схема за със затворен цикъл за производство, разпространение и износ извън пределите на България", каза още той. 

Повдигнати са обвинения на четирима граждани за тежки умишлени престъпления. Тепърва ще се установяват и останали лица, които участват в тази престъпна група.