Стамен Янев
Стамен Янев / БГНЕС
Стамен Янев отрече Българската агенция за инвестиции да издава т. нар. "златни паспорти"
Към настоящия момент не е имало компетентни органи, които да се влизали в сградата на Агенцията за инвестициите. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев пред журналисти по казуса "златни паспорти" - даване на гражданство на чужденци срещу инвестиции.

Акция „златните паспорти“: Прокуратурата влезе в три министерства и агенция

"От вчера сме получили необходимите искания, подготвяме документите, ще предоставим пълната информация и достъп. Кабинетът на директора на Агенцията по инвестициите е прекалено малък, за да побира каквито и да е документи. Те са в сградата, колегите ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи. Агенцията нито издава визи на чужденци, нито представя средства, нито контролира лицензирани финансови институции, не издава документи за постоянно пребиваване, нито има общо със „златния паспорт“, посочи той.

"Не издаваме "златни паспорти", а единствено удостоверения, с които да се кандидатства по съответната процедура", разясни той.

Стамен Янев заяви, че не Българската агенция за инвестиции единствено удостоверява факта на осъществената инвестиция - нито проверява хората, нито издава постоянно пребиваване. И подчерта, че "няма повод за притеснение".

"Съвсем други процедури имат компаниите да направят инвестиции и да получат сертификат за клас инвеститор, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Ние не получаваме информация кой е получил паспорт и кой не е", коментира още изпълнителният директор на Агенцията. "Лицето е задължено, ако има изменение в обстоятелството, да информира Агенцията - тогава се уведомяват компетентните институции, че има промяна в обстоятелствата", посочи той.

Прокуратурата започва проверка по сигнала на ДПС за „златните паспорти“

"Нашата задача е да спазваме закона - дали да има такава процедура или да няма, това е политическо решение. Такъв тип програма има още от 1999 година, 2013 е променен закона и е дадено възможност Агенцията по инвестициите да отговоря за това нещо. Дори с изненада наскоро научих, че народният представител Хамид Хамид (бел. ред. - депутат от ДПС) всъщност е един от яростните защитници на тази промяна през 2013. Такава програма е имало много по-рано и дали да има, или да няма, е политическо решение", коментира още Стамен Янев.

Той изрази мнение, че такъв тип процедури трябва да се премахнат.