СГС отказа да пусне от ареста Цветелин Кънчев
СГС отказа да пусне от ареста Цветелин Кънчев / cнимка: Sofia Photo Agency
Градският съд остави в ареста Дон Цеци
25416
Градският съд остави в ареста Дон Цеци
  • Градският съд остави в ареста Дон Цеци

Софийският градски съд остави в ареста лидера на партия "Евророма" Цветелин Кънчев, по известен като Дон Цеци. Той е обвинен в изнудването на бившия директор на "Гражданска защита" Никола Николов. Николов е трябвало да плати 160 000 евро, за да не бъдат оповестени в медиите компрометиращи го материали. Въпреки че заседанието бе проведено при закрити врати поради наличието на специални разузнавателни средства в доказателствената част, десетки роми се бяха събрали в съдебната палата, за да подкрепят Кънчев.

Цветелин Кънчев поиска от съда да бъде освободен от ареста поради влошеното му здравословно състояние. Освен Дон Цеци в затвора остава и друг обвиняем - Димо Димитров. Третият обвиняем - Христо Василев-Папата не поиска от съда промяна на мярката му за неотклонение, която в момента също е „задържане под стража".

Адвокатът на Кънчев Станислав Гюров обясни, че по делото има събрани нови доказателства, но не пожела да уточни какви точно са те. „Работата продължава все още на досъдебна фаза. Няма два месеца, няма един месец - това е субективна оценка на всеки един обвиняем. Здравословното състояние е описано е делото като разколебано, но съда прие, че има начин чрез болницата в затвора и ареста да бъдат лекувани", обясни адвокатът. „Нови доказателства със сигурност има, тъй като от предишната мярка до момента разследващите органи са събирали доказателства. Какви са те - не бих коментирал пред вас", каза още Гюров.

На 4 декември Цветелин Кънчев за първи път беше оставен в ареста от Софийския градски съд. В последствие мярката му беше потвърдена и от второинстанционния Апелативен съд.