За първи път в България поставиха люлка везна за деца в инвалидна количка. Съоръжението е уникално и е изработено по поръчка. Необходимите за направата й 4200 лева са събрани с дарения. Само за два дни, откакто е поставена, по нея вече са нанесени щети. За случая информира NOVA.

"Някой абсолютно умишлено и с цел е повредил люлката. Важността на самата вратичка е голяма, защото без нея няма как детето да се задържи. Тя играе ролята на стена, която да задържи и спре количката, като по този начин детето е напълно самостоятелно", казва Ана Йончева, инициатор на идеята за направата на съоръжението.

Представят технологични иновации, които позволяват на хората с увреждания да говорят

„Искам да помоля, тези които са повредили ключалката да дойдат и да си признаят честно. Ако нараня някого без да искам, веднага бих отишла при него да се извиня”, каза малката Вики, която също е инвалидна количка и иска да продължи да се радва на люлката.

„Ние се ангажираме с това да сложим видеонаблюдение и обозначителен знак, който показва, че това е люлка за деца със специални нужди”, заяви в ефира на "Здравей България" Галя Минчева, заместник-кмет на район Илинден.
NOVA