/ Булфото
Стотици врачани и гости на града изпълниха централния площад във Враца, за да участват в тържествената заря-проверка по повод 148-ата година от подвига на Ботев и неговата чета и в памет на загиналите за свободата на България.

Пред паметника на Воеводата строй от военнослужещи от 10-и механизиран батальон – Враца, студенти от филиалите във Враца на Медицински университет – София и Великотърновския университет, и ученици от Средно училище „Христо Ботев"- Враца посрещнаха официалните лица. Да почетат героите, паднали за свободата на България, тук бяха президентът Румен Радев, министър-председателят Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Врачанският митрополит Григорий - наместник-председател и на Българската православна църква, официални делегации от побратимени градове, лидери на партии, народни представители.
 

Враца
БТА


В словото си президентът на България Румен Радев подчерта, че свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва.

"Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция, но свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва", заяви президентът.

Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, отбеляза той.

"Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията – още ли свестните у нас считат за луди, още ли глупецът всеки почита, още ли народът го смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина се скитат немили-недраги, заяви президентът Радев. Отговорите ги знаем, но аз вярвам, че няма българска обреченост, има българска воля, българска дързост, български талант и Ботев е тяхното въплъщение, но вярвам, че всеки от нас днешните българи носи част от тях в себе си, добави държавният глава.

Под звуците на Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски бяха споменати имената на героите, борили се за освобождението на България. Пред паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя, след което зарята озари небето над Враца.

Преди зарята-проверка в голямата зала на Драматично-кукления театър бе представен и тържествен концерт. Участие взеха ансамбъл „Филип Кутев“, квартет „Армейска песен“, Симфониета – Враца, хор „Гена Димитрова“ – Плевен, певците Гуна Димитрова и Райко Кирилов, режисьор на спектакъла е арх.Пламен Мирянов.

 
Мая Ценова, Теодора Цанева/ БТА