С промените в Кодекса на труда увеличават десетократно глобите
С промените в Кодекса на труда увеличават десетократно глобите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Десетократно завишени глоби за работодатели и работници, които не спазват правилата за безопасност на труда, както и спиране на дейността в предприятие, неизпълнило предписанията на Инспекцията по труда, са заложени в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, който правителството ще предложи за гласуване в НС.

Според предлагания закон, безотговорните към здравето на служителите си работодатели, ще бъдат санкционирани от 3 000 до 30000 лева. От 4000 на 20000 скача глобата за работодател, неизпълнил предписание или създал пречки пред инспекторите по труда. Инспекторите вече имат право да налагат глоби до 100 лева без право на обжалване. „Целта на промените е да се стимулират отговорните работодатели и да се дисциплинират безотговорните”, коментира социалния министър Емилия Масларова.

Тя обяви старт на информационната кампания „Работете легално”, в която са включени две горещи телефонни линии за подаване на сигнали, по които ще се правят трудови проверки. Над 15000 фирми са проверени от Главната инспекция по труда от началото на годината, като са установени 98000 нарушения на трудовото законодателство. Проверките ще продължат като инспектори от един град е обикалят предприятия от различни градове в цялата страна.