/ БГНЕС
Руският патриарх Кирил поздрави новия духовен водач Даниил. Позицията е разпространена от Руското посолство.

От Видински митрополит до патриарх: България избра четвъртия си духовен глава 


Поздравление от Негово Светейшество Патриарх Кирил до Негово Светейшество Българския Патриарх Даниил за избирането и интронизацията му на Патриаршеския престол (30 юни 2024 г.):

До Негово Светейшество Светейшия Даниил, Митрополит Софийски, Патриарх Български
Ваше Светейшество, възлюбени Събрате и Съслужителю при Божия престол!
От името на йерарсите, духовенството, монашеството и на цялата Пълнота на Руската Православна Църква, а също и от себе си лично, сърдечно Ви поздравявам с избирането и интронизацията Ви на Българския Патриаршески Престол.
Угодно бе на Светаго Духа и на достопочитаемите участници в Патриаршеския избирателен църковен Събор (Деян. 15:28) да Ви призоват към високото и отговорно Първосветителско служение, поверявайки Ви съдбините на Българското Православие.
В лицето на Ваше Светейшество Църквата на преподобния св. Йоан Рилски и светителя св. Евтимий Търновски придоби своя нов Предстоятел – достоен приемник на приснопаметните български Патриарси Кирил, Максим и Неофит, направили много за съхранението на отеческите духовни традиции и за утвърждаването на своето паство в светата православна вяра.
Днес Руската Православна Църква искрено се радва заедно със своята възлюбена Църква-Сестра, начело на която застана богомъдър йерарх, известен със своето благочестие, твърда привързаност към свещения каноничен ред и готовност за жертвен труд в името на укрепването на църковното единство.
Израстването в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18) в продължение на повече от хиляда години е била главната цел на нашите Църкви и наставляваните духовно от тях братски народи, които са сънаследници на славянската духовна традиция, възхождаща към делото на светите равноапостолни Кирил и Методий. В благодарната молитвена памет на чедата на Руската Православна Църква са запечатани и изключителната роля на българските мисионери в християнското просвещение на Киевска Рус, и духоносният образ на светителя св. Киприан – великият син на България, станал митрополит Московски и на цялата Рус. С благоговение почитаме и светителя св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, олицетворяващ нашето единство. Грижовно пазим паметта за руските воини, дали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно робство.
Вярваме, че Ваше Светейшество ще впише и нови светли страници в славната многовековна история на отношенията между нашите Църкви.
В този знаменателен ден молитвено Ви желая крепко здраве, неоскъдняваща радост в Господа и Неговата всесилна помощ за дълги години благословено Патриаршество, наситено с плодотворни подвизи, а на богохранимото паство на Българската Православна Църква – благоденствие и мир.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня