/ БГНЕС
Президентът на Република Албания Байрам Бегай пристига на официално посещение в България по покана на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента. Визитата е в контекста на 110-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Албания, която се отбелязва през настоящата година.

Във фокуса на разговорите между президентите Радев и Бегай ще бъдат задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, процесът на разширяване на Европейския съюз, партньорството в сигурността и отбраната, както и въпроси от регионалния дневен ред.

В четвъртък, от 10:00 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ президентът Байрам Бегай и съпругата му Арманда Бегай ще бъдат посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с официална церемония. Държавният глава на Албания ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

След това на „Дондуков“ 2 ще се състои среща „на четири очи“, след което двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Албания.

През настоящата година България и Албания отбелязват 110 години от установяването на дипломатически отношения и 30 години от подписване на Договора за приятелство и сътрудничество, което дава важен допълнителен стимул за задълбочаване на политическия диалог и активизиране на секторното сътрудничество, се посочва на страницата на Министерството на външните работи.