Роднини поискаха 400 000 лв. кръвнина за убийство в Иракли
Роднини поискаха 400 000 лв. кръвнина за убийство в Иракли / cнимкa: Sofia Photo Agency

Семейството на убит младеж поиска 400 000 лева от обвинения за престъплението Тодор Димитров. Процесът за убийството на момчето в местността Иракли в землището на с. Емона се гледа от разширен състав на Бургаския окръжен съд. Обвинението е за умишлено убийство, извършено по начин, опасен за живота на мнозина. 

Днес съдът прие и двете заключения на вещото лице Георги Меченов. Според данните, следите от натривката от барутни частици на дясната ръка на подсъдимия, са от огнестрелно оръжие. Това бе потвърдено категорично от вещото лице в съдебна зала. „Става дума за сферична капсулна микрочастица от изстрел, със състав характерен за огнестрелни муниции, повечето от които бойни. Напоследък има такива и газови", каза Меченов.

По думите на експерта, тези следи могат се отстраняват лесно - при измиване или изтриване. От показанията на Меченов, стана ясно че, капсулния състав на газовите патрони, доброволно предадени заедно с газовия пистолет от задържания след инцидента, са различни от следите по дясната ръка на Тодор Димитров.

Според вещото лице не се касае за изстрел от упор, пострадал и извършител са били лице в лице, като младежът е бил наведен, а стрелецът над него. Адвокатът Иван Лазов, един от защитниците на подсъдимия поиска допълнителна комплексна експертиза с участието на съдебния лекар и специалист по балистика, за да се установи точното положение на жертвата.

Григор Николов беше прострелян на 29 юни 2009 г. в местността Иракли. След спор за място за палатка на плажа, и последвал сблъсък, 55-годишният Димитров простреля смъртоносно момчето.

Новини от Бургас