Големите даритения във време на извънредно положение продължават. 21 фирми от Ловеч и региона дариха на местната болница 267 000 лева, съобщава NOVA.

Болницата в Ловеч купува важна апаратура с дарението, предоставено от родителите на братя Домусчиеви. Преди дни Маргарита и Петър Домусчиеви дариха 100 000 лв. за борбата с коронавируса
.

"Те вече са по сметката на община Ловеч", съобщи пред NOVA кметът на града Корнелия Маринова. "С тези средства ще бъдат закупени още един стационарен респиратор, анестезиологичен апарат и операционна маса за многопрофилната болница в Ловеч", добави градоначалникът.

В резултат на българско дарение, България получи 15 тона медицински предпазни средства. Те пристигат от Обединените арабски емирства. В замяна две български фирми – „Градус” и „Интръст”, са дарили на емирствата 32 тона храни.

Фармацевтичната компания „Натурпродукт” пък дари 50 000 лева на Министерство на здравеопазването за подпомагане на лечебните заведения в борбата срещу COVID-19.

Платежният и картов оператор БОРИКА направи дарение от 36 000 лева за университетската болница „Света Марина“ в Плевен. С дарената сума болницата е купила респираторен вентилатор за интензивни грижи.

Дарител стана и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Оттам дариха 51 660 лева за спешните медици в София-град и област. Парите събрали служителите на комисията с ясна цел - закупуване на предпазни облекла.

„С тези средства трябва да бъдат закупени маски, гащеризони и PCR тестове за изследване на нашите хора”, обясни д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София. 

При предишните тестове положителни проби за коронавирус дадоха осем служители на Спешна помощ.

„Искам да кажа едно голямо благодаря от мое име и това на работещите тук,”, заяви още д-р Гелев.
nova.bg