Роди се първото дете в Цар Калоян след пороите
Роди се първото дете в Цар Калоян след пороите / снимка: BGNES

Ситуацията в Цар Калоян се нормализира, заяви пред Дарик радио депутатът от ДПС Нигяр Джафер, която е в града от началото на трагедията. Вече се е родило и първото бебе след наводненията, каза Джафер.

Нормализира ли се ситуацията в Цар Калоян?

Нещата просто влизат в някакъв ритъм, който е по-нормален. Нормализирано е водоснабдяването, електроподаването, с малки изключения – един два обекта, където има опасност да възникнат други инциденти. Приключват мероприятията по раздаване на дезинфекционни, миещи и перилни препарати във всеки дом. Обеззаразяват се с пръскачки и по други начини обществените сгради, улици там където има най-голяма опасност да възникне някакъв проблем. Магазините също се обработват с дезинфекционни препарати, за да започнат нормално да снабдяват населението. Продължава раздаването на бутилирана вода. Общо взето това е ситуацията. Специалистите от ХЕИ и РИОКОЗ инструктират собствениците на магазини по-какъв начин, с какви продукти да бъдат обработени и проверяват дали са годни за пускане. Някои от тях работят вече. Една от фурните също работи и доставя хляб на населението, като доставките се извършват по купонна система и важи за една година напред. Другата фурна също ще бъде пусната до ден-два.

Кога да очакваме да приключи оценката на щетите?

Работят няколко екипа от всички общини в Разградска област, които правят оценка на щетите, за да се прецени от какви строителни материали има нужда и които ще бъдат доставени на хората. Става въпрос за вар, тухли, цимент – това са материалните щети по къщите и дворовете. Отделно социални екипи правят социалните оценки за подпомагане. Става въпрос за доставка на бяла техника – печки, хладилници, неща от най-първа необходимост.

Вече се чуват по улиците и смях и закачки. Децата изглеждат по друг начин. Вчера имахме един куриозен случай. Когато отидохме с психолога при една млада майка с дете, момченцето ни черпи с шоколад. Животът продължава. Родено е първото дете.