Роберт Матанич остава окончателно в ареста
Роберт Матанич остава окончателно в ареста / снимка: Sofia Photo Agency
Софийският апелативен съд окончателно остави в ареста Роберт Матанич, който беше екстрадиран в страната ни на 30 август по искане на Върховната касационна прокуратура.

Матанич беше задържан първоначално под стража от градския съд на 3 септември по обвинение за убийството на Димитър Христов - Митко Малкия, Живко Митев и Калоян Савов в кафе "Арт декор" на "Симеоновско шосе" на 4 юни 2004 година. Тогава двама мъже, преоблечени като свещеници, откриха стрелба в заведението.

Освен това Матанич е обвинен в опит за убийство на Владимир Гаманов и Стефан Железанов, които са ранени при стрелбата.

Съдът се позова на множеството свидетелски показания, за да остави Матанич в ареста. Освен това Апелативният съд записа в определенията си, че решението на Софийски градски съд е правилно и законосъобразно, въпреки че адвокатът на Матанич твърдеше обратното.

По думите на адвоката на Матанич в досега събраните доказателства не се съдържат улики срещу неговия подзащитен. Разпознаването на Матанич, според неговия адвокат, било направено по снимки от вестник, а това е нарушение. От своя страна апелативната прокуратура обяви, че са извършени няколко съдебни експертизи и са събрани показания на достатъчно свидетели, които да потвърждават вината на Матанич.

Самият той заяви пред съда, че няма нищо общо с престъплението, в което го обвиняват, а всичко, което прокуратурата посочва, по думите му, се основавало на предположения. Не виждам нито едно конкретно доказателство и мога да намеря човек, който да гарантира за мен, бяха думите на Матанич.