В две общини и в 12 кметства избираха кметове в рамките на насрочени частични избори.

11 партии и една коалиция бяха издигнали кандидати. Вот за кметове имаше и в Калояново, област Пловдив, и Стражица, област Велико Търново.

Две общини и 12 кметства провеждат частични избори

Частният вот за кметове на кметства е в Аспарухово, община Левски, Церово, община Благоевград, Охлювец, община Кърджали, Буковлък, община Плевен, Дянково, община Разград, Студен кладенец, община Крумовград, Дебелт, община Средец, Арчар, община Димово, Сливница, община Кресна, Церовище, община Омуртаг, Копринка, община Казанлък и Вакарел, община Ихтиман.

Частичният вот се проведе при утвърдения здравен протокол, който действа в извънредната епидемична обстановка. Очакват се резултатите от частичните избори в 14 населени места.

Вотът мина под знака на напрежение и арести в плевенското село Буковлък. Полицията влезе в домовете на ромските лидери в махалата, а хората организираха протест.

Жителите на община Калояново ще избират кмет на балотаж

В Община Стражица беше отчетена рекордно ниска избирателна активност. Там ще има втори тур на частичните местни избори, показват протоколите на Общинската избирателна комисия.

От четиримата кандидати за кметския пост, за които в неделния ден гласуваха 41, 81 % от имащите право на глас 10 800 души, независимият кандидат Йордан Цонев, издигнат от Инициативен комитет и независимят кандидат Георги Бянов, също издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ-СДС, ще се явят на балотаж дледващата неделя.

Другите двама кандидати за кметското място бяха Светлозар Димитров от ПП "Има такъв народ" и Илиян Маринов от коалицията "БСП за България".

Балотаж ще има и в казанлъшкото село Копринка. Окончателните резултати определят 515 гласа за кандидата на ДПС Кенан Саид, 407 гласа за кандидата на ГЕРБ Зина Трифонова, които ще бъдат на балотаж следващата неделя.

В община Стражица ще има втори тур на частичните избори

Извън надпреварата остава кандидатът на коалиция "Обединение социалдемократи", Стойчо Василев, за който са гласували 232 от имащите право на глас. Изборният ден премина успешно. Общо 2226 са избирателите, които имаха право да гласуват изцяло машинно в трите секции, разположени в местното училище.

До извънредния вот в Копринка се стигна след решение на Върховния административен съд, с което бяха прекратени правомощията на избрания на предишните избори кмет, заради незакрита в упоменатите срокове търговска фирма. 

Следваща неделя жителите на община Калояново отново ще отидат до урните, за да избират на балотаж кмет на Общината, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК).

На частични избори за кмет вчера най-много гласове събра Виктория Михайлова от ГЕРБ/СДС, която води на досегашния заместник-кмет Пламен Николов от НФСБ с 900 гласа.Изборният ден приключи с 36,03 процента избирателна активност или правото на вот са упражнили 3309 жители на общината.

Две общини и 12 кметства провеждат частични избори

Право на глас в община Калояново имаха 9183 избиратели, които гласуваха в 20 секции. В 13 от тях вота бе смесен с машини и хартиени бюлетини, а 7 се гласуваше само на хартия.

До частични местни избори за кмет в община Калояново се стигна, след като Общинската избирателна комисия (ОИК) обяви предсрочно прекратяване на мандата на кмета Георги Георгиев, който бе хванат да шофира след употреба на наркотици и получи условна присъда.

Лейля Мехмедова от ДПС е новият кмет на Церовище, съобщиха от ОИК-Омуртаг. За нея са гласували 220 от имащите право на вот. На изборите за кмет са регистрирани 6 граса „не подкрепям никого“. Общо са гласували 261 души. За другия кандидат - Стефка Георгиева от ПП ГЕРБ, са гласували 36 човека. 
БТА/nova.bg/Агенция "Фокус"