Ректори ядосани на Външно министерство заради проблем с дипломите ни в Турция
Ректори ядосани на Външно министерство заради проблем с дипломите ни в Турция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Турция отказва да признава наши дипломи заради фалшификации
56354
Турция отказва да признава наши дипломи заради фалшификации
  • Турция отказва да признава наши дипломи заради фалшификации

Министерството на външните работи бездейства по казуса със забраната за признаване на родните дипломи в Турция заради фалшификации, това твърди пред Дарик председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

От ведомството обясниха, че ще инициират официални разговори с турската страна, едва когато от образователното министерство им изпратят пакет от мерки, които ще се предприемат срещу опитите за фалшифициране на документи за завършено висше образование. Според проф. Митев, който е ректор на Медицинския университет, ако казусът не се реши, страната ни ще претърпи загуби за около 100 млн. лева.

„За мен това е излагация и ние сме изключително разочаровани. За нас проблемът не е в Министерство на образованието, а в Министерство на външните работи. Те е трябвало да организират среща на високо ниво с турските власти, да отправят ноти и да задвижат нещата. Сега в момента ни на много по-ниско ниво се опитваме да решим проблема”, обясни той.

Митев уточни, че в сряда заминава за Турция. „Тежестта на това посещение нямаше да е същата, ако имаше намеса от страна на правителството”, каза той. „Казано ми е, че лично министър-председателят още през месец юли е наредил на външния министър да се заеме със случая. Не се съмнявам, че това е така. Аз съм се опитвал, аз нямам контакт с външно министерство, аз имам контакт с нашето министерство, те са много любезни. Не мога да разбера какво става в това външно министерство, защо тези хора не реагират”, коментира още Митев.

„Ние сме изключително разочаровани. Говоря от името на ректорите, които ми се обаждат непрекъснато, особено тези на Техническите университети и са изключително разочаровани от това отношение на министерството”, не скри още той.

По думите въпросът категорично се неглижира. „Просто нищо не се прави. Не видели, не чули, не разбрали, някакви такива обещания се чуват”, каза той.

От пресцентъра на Министерството на образованието, науката и младежта към момента не са изпратили отговор на запитване на Дарик по темата.

Интервю с проф. Ваньо Митев ще чуете в Денят на Дарик