Редица нарушения са открити след проверка в „Софиямед”
Редица нарушения са открити след проверка в „Софиямед” / Thinkstock/Getty Images
Редица нарушения са открити след проверка в „Софиямед”
79599
Редица нарушения са открити след проверка в „Софиямед”
  • Редица нарушения са открити след проверка в „Софиямед”

В болница „Софиямед" липсвали данни за състоянието на бебето Никол, в първите 11 часа, след като му е нанесен побоят от акушерка. При раждането, пък, не е извършено изследване на кръв, както и задължително изследване за някои вродени заболявания. Това са част от заключенията от проверката на изпълнителната агенция „Медицински одит" в болницата. Те показват също така, че акушерката, извършила побоя, е работила допълнително по договор за извършване на работа чрез личен труд, който бил подписан едностранно от ръководството на болницата.

Битото от акушерка бебе Никол Руменова Димитрова е родена на 14 април 2015 г. в 10:04. ч. чрез Цезарово сечение в столичната болница „Софиямед". Още при раждането, обаче, не са отразени размерите на плацентата, с което не били спазени изискванията на медицинския стандарт за акушерство и гинекология. Не били назначени задължителни изследвания, които трябва да се направят на детето, нямало и информация за състоянието на новороденото в първите 11 часа след побоя.

Оказва се, че акушерката Емилия Ковачева е работила 12 часа по основен трудов договор и още 12 - по договор за извършване на работа чрез личен труд, който не бил подписан от нея. Констатирани са обаче и 24-часови смени, само по основен трудов договор.

От друга страна, не всички медицински специалисти, работещи в болницата, били застраховани.

В лечебното заведение липсвали и редица документи, договори, както и рапортна книга на акушерките.

Тези нарушения са констатирани в проверката, която изпълнителната агенция „Медицински одит" извърши в болницата. Предстои да бъде направена още една проверка от Столичната регионална здравна инспекция.

От Здравното министерство посочват, че ако и тя констатира несъответствия и нарушения, ресорният министър д-р Петър Москов ще понижи нивото на Отделението по неонатология в „Софиямед."