РБ: България трябва да се възползва от статута си на пълноправен член на ЕС
РБ: България трябва да се възползва от статута си на пълноправен член на ЕС / БГНЕС, архив

Реформаторският блок смята, че България трябва да се възползва по-активно от статута си на пълноправен член на ЕС, да удвои усилията си за влизане в Шенген, за влизане в еврозоната, участието си в Европейския банков надзор и влизане в европейската прокуратура. Това заяви Антони Тренчев в декларация от името на ПГ на Блока.

Заедно с това страната ни трябва да е много по-активна, с изпреварващи позиции по отношение на общите европейски сили за сигурност, стандартите за образование, политики по доходите и преодоляване на социалното разделение, посочи Тренчев.

Реформаторите отчитат няколко грешки на 43-то Народно събрание - че е пропуснало да демонстрира политическа воля за влизане на страната в Шенген; като грешка се определя и отговора на призивите на отделни страни за изпращане на европейски сили за сигурност на южната граница на съюза като активна мярка срещу каналджийството и незаконния мингрантски натиск на границите на Съюза, респективно на България.

Румен Радев разпуска НС, ще назначи служебен кабинет в най-кратък срок

РБ ще отстоява ползата от такава солидарност, защото тя е солидарност в интерес на българските граждани и върховенството на закона на ЕС, каза Тренчев.

Реформаторите отчитат като грешка, че не е даден ясен знак за подкрепа на санкциите против "властващите в Кремъл, с което да се пресекат опитите на БСП и левите сили у нас да разколебават гражданите и обществото от ползата от санкциите".

От Реформаторския блок смятат, че в края на мандата си политическите парии в 43-тото Народно събрание, по повод 10 годишнината от влизането на България в ЕС, могат да поправят тези пропуски като заявят в обща декларация непоколебимата си политическа волята България да задълбочи и препотвърди евроатлантическото си членство.

Антони Тренчев посочи, че реформаторите ще внесат проекторешение за такава декларация и призовават политическите сили да я подкрепят.