Разследват 15 лидери на престъпни групировки
Разследват 15 лидери на престъпни групировки / netinfo
Прокуратурата разследва 15 лидери на престъпни групировки, води 14 дела срещу депутати и магистрати, за корупция са осъдени три длъжностни лица от изпълнителната власт. Това сочат данните от отчетния доклад на прокуратурата за 2006 година. Той е внесен в Народното събрание, Министерския съвет и е предаден на президента.

Отчетът сочи, че главният прокурор е поискал от Народното събрание снемането на имунитета на десет депутати през миналата година. Срещу тях се водят 14 дела и още 20 срещу магистрати.

В съда са внесени четири дела срещу депутати, сред които Фидел Беев, Иван Даков и Владимир Кузов, двама съдии и шестима следователи. Осъдени са областният управител на Ямбол Никола Христов за длъжностно престъпление, шефът на окръжната комисия за потребителите в Ямбол Антон Антонов и данъчният служител от София.

Прокуратурата отчита, че са поставени под контрол водещи фигури от организираната престъпност и се разследват близо 15 лидери на престъпни групировки съвместно с МВР. Благодарение на подобреното взаимодействие с МВР зам.-главният прокурор Валери Първанов прогнозира, че до края на юни ще приключат още две-три акции срещу организирани престъпни групи, подобни на ареста в Бургас на групата на Димитър Желязков – Очите.

Докладът сочи, че през миналата година подкупите и делата за полицейско насилие запазват нивото си. Образувани са 274 дела за полицейско насилие, от които 242 по жалби на граждани и само 32 са изпратени от МВР.

Валери Първанов съобщи, че отново се правят проверки на Районна прокуратура Варна и Оряхово, където уличеният в подкуп прокурор от Върховна касационна прокуратура Боян Тошев е извършвал ревизии. Във Варна са открити още 7000 преписки, които изобщо не са били завеждани, а в Оряхово – укриване на документи.