Цяла нощ пожарникари гасиха големия пожар в боровата гора в района на Твърдица, съобщи NOVA.
Към тях в ранните сутрешни часове отново се включи и хеликоптер на военновъздушните сили. На мястото вече пристигнаха и около 30 военни, които също се присъединиха към усилията за гасене на огъня.

Пожарът е обхванал над 500 декара и се разраства. Две големи тежки машини правят просеки в гората, държавата е осигурила булдозер, който работи на билото, като по-малка подобна машина се опитва да ограничи пожара на изток. Предполага се, че той е тръгнал от нерегламентирано сметище.

Към момента усилията са насочени към неговото локализиране. Опасност за хората няма. Пожарът е в труднодостъпна местност, стръмно е и може да се гаси единствено на ръка.

Голям пожар в борова гора край Твърдица, призив към хората да се включат в гасенето

„Продължава гасенето на пожара. Добрата новина е, че той стана низов. Направена е организация за съсредоточаване на повече сили и техника в района. Целта е трите основни огнища, които горят, да бъдат локализирани”, обясни комисар Владимир Демирев.

Горските и ловните стопанства в Североизточна България са готови за пожароопасния сезон

На този етап не се очаква да бъде обявено извънредно положение. "Пожарът, в частта, която е по-близо до къщите, е ограничен. Цяла нощ екипи на пожарната са работили близо до къщите. На този етап няма пряка опасност за хората. Надяваме се с помощта на тежките машини да се ограничи пожара и да се започне ефективно гасене”, каза областният управител на Сливен Минчо Афузов.