Разпитаха Кабил за злоупотребите във фонд Земеделие
Разпитаха Кабил за злоупотребите във фонд Земеделие / netinfo

Повече от три часа министърът на земеделието Нихат Кабил беше на разпит в ГДБОП заради злоупотребите по фонд „Земеделие”. На излизане от сградата на дирекцията Кабил съобщи само, че е отговорил коректно на всички поставени му въпроси и допълни, че фондовете са сериозен проблем пред страната ни.

По думите на Кабил – първото нещо, което заплашва страната ни е, че всеки момент може да дойде остро писмо от Европейската комисия за спешно решаване на този въпрос в конкретни срокове. Според земеделския министър ако това нещо не стане, нашата страна ще претърпи санкции – няма да имаме право на допълнително удължаване на сроковете по тези проекти. Нихат Кабил каза още, че всеки момент очаква министър-председателят да вземе решение относно това – кой ще вземе поста на Асен Друмев.

Министърът не отговори на въпросите дали е знаел за неизгодните договори, които Друмев е сключвал, както и дали е възможно един чиновник сам да сключи такива договори. Той посочи още, че е разговарял и с директора на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов за подобряването на ефективността в борбата с измамите с еврофондовете.

Той не отговори и на въпрос дали според него сключените договори са изгодни, тъй като това било “навлизане в следствената тайна”. Той бе категоричен, че на 17 май е направил своето предложение за поста на Асен Друмев, но не желае да оповестява публично кандидатурата, тъй като това можело да повлияе върху решенията на премиера.