Раницата за първокласниците не трябва да превишава 10% от теглото на детето
Раницата за първокласниците не трябва да превишава 10% от теглото на детето / снимка: Sofia Photo Agency

Ученическата раница за първокласниците, заедно със съдържанието в нея, не бива да превишава 10% от теглото на детето, или ако ученикът тежи 25 килограма, пълната раница не трябва да е по-тежка от 2,5 килограма. Това препоръчват от асоциация "Родители" в наръчника за родители на първокласници.

В изданието се посочва, че изборът на раница е от голямо значение за здравето и правилното развитие на малките деца.

Ученическата раница за първи клас не бива да превишава и ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на раницата да не е повече от 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

Ремъците на ученическата раница трябва да са с възможност за регулиране, за да може тя да се носи и когато детето е облечено само по блуза, и когато е с дебело зимно яке - без това да му създава дискомфорт. Препоръчително е също раницата да е с твърд гръб.

От асоциацията съветват родителите да избират раници в "ярки и сигнални цветове" - за безопасността на първокласниците по улиците, посочва БТА.

За да не се стига до гръбначни изкривявания или до травми при малките ученици, родителите трябва да научат децата си да поставят раницата на маса или на чина, преди да я сложат на гърба си.