/ IStock
Шефът на Спешната помощ в София Георги Гелев предлага да се инсталира радиостанция и в Координационния център в Инфекциозна болница, за да има по-голяма точност при информацията за броя на свободните легла в болниците за пациенти с коронавирус.

"Поставен е въпросът за достоверността на бройките легла в Ковид центъра в инфекциозна болница. Електронното отчитане на леглата е едната страна, но аз предложих инсталиране на радиостанции, каквито имаме в 9 болници. Ще инсталираме и на други места, където има Ковид сектори, както и в Ковид центъра в Инфекциозна. Така няма да има нужда от пращането на имейли до болниците, а директно ще има питане за свободни легла. Тези радиостанции ще бъдат поставени в приемните отделения на болниците. Тук вече ще трябва да има организация на болниците и дежурният в приемния център да знае колко и какви легла са свободни", разясни Гелев.

Той посочи, че за новите 17 линейки в София са необходими 34 парамедици и 34 шофьори. Дотук са назначени 15 парамедици, но Гелев изрази увереност, че до утре ще бъдат запълнени необходимите брройки.

Шефът на Спешната помощ добави, че най-много сигнали се получават през деня, а през нощта ситуацията е относително спокойна.

"Тази нощ сме обслужили 60 пациенти с COVID-19. От тях 18 души са хоспитализирани. Определено времето за приемане на пациенти намаля с новите коли. Правим всичко възможно да обслужим всеки нуждаещ се, но няма как 60 линейки да кръжат из целия град и да блокират движението", подчерта той.