/ Прессекретариат на държавния глава
Държавният глава удостои с почетни грамоти български атлети, спечелили общо 19 медала на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин
„Спортът гради устойчиви общества, възпитава в толерантност и солидарност“. Това каза президентът Румен Радев по време на церемония на „Дондуков 2“, на която връчи почетни грамоти на български атлети, постигнали призови класирания на изминалите Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, които се проведоха в периода 17-25 юни в германската столица Берлин. По време на форума спортистите ни завоюваха 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови медала в конкуренцията на повече от 7 000 участници от 190 национални делегации.
 
Президентът Радев определи високите резултати на нашите атлети като ярко доказателство за несломимия български дух и открои ролята на спорта и младите хора върху издигането на международния авторитет на Родината.
 
Младите ни хора и спортисти са сред най-добрите посланици на България пред света. Благодаря, че ни давате вяра, че у нас се гради общество на ценности и признаване, което приобщава“, каза държавният глава и допълни, че създаването на необходимите условия за развитие на подрастващите са от изключително значение за позитивните перспективи пред цялото българско общество.
 
С думи на благодарност президентът Радев се обърна към всички атлети, родители, треньори и ръководители, чиито неуморен труд е успял да канализира толкова високи резултати на игрите в Берлин.

Държавният глава открои значението на Спешъл Олимпикс като едно от най-големите движения в света, което създава възможности на своите атлети да се докоснат до притегателната сила на спорта и да се превърнат в по-добри личности чрез него. Президентът се обърна към атлетите с думите на Нелсън Мандела „спортът говори на младите хора на език, който те разбират и създава надежда там, където някога е имало само отчаяние“ и им пожела нови успехи.
 
Прессекретариат на държавния глава