/ БГНЕС
Най-трудно се става в България кмет втори мандат, това заяви президентът Румен Радев, който участва в официалното откриване на Общото събрание на Националното сдружение на общините в България.

"За мен е привилегия да бъда сред вас, виждайки не просто картата на България, но виждайки картата на доверието на българските граждани. То е инвестирано именно във вас и от вас зависи да го оправдаете. Разбира се, не сами, това е една битка, която водим всички заедно - институциите и обществото, но все пак вие сте на първа линия. Искам да изразя уважението си към вашата високо отговорна дейност, към важната роля на националното сдужение, като представител на българските общини и посредник между властта и хората по места. В множеството кризи, които изживяхме, именно кметовете се превърнахте в олицетворение на държавността, като гарантирахте устойчивост на обществените процеси. Хората виждат във вас последната си упора. Това е огромно доверие и очакванията към местната власт ще растат", отправи послание към кметовете държавният глава. 

По думите му правилният път е към децентрализация на общините, по-голяма самостоятелност, повече инструменти в ръцете на кметовете, но и по-голяма отговорност

Президентът засегна и други теми, като обновяването на многофамилните жилищни сгради, фондът за сигурност на енергийната система, амбулаториите за доболнична помощ, телемедицината, важността на пътищата, инфраструктурата и ВиК сектора. 

"Нормално ли е в 21 век места от България да няма достъп до водоснабдяване и канализация, да има толкова технологични загуби на вода, а също така и доколко справедливо е съотношението цена-качество и кой го определя", попита Радев. 

Кметът на София Васил Терзиев, като домакин на събитието, поздрави всички кметове за диалога, който по думите му е в основата на работата.

"Местната власт е най-близо до гражданите. От нас се очаква да бъдем стъпка напред, а не да вървим след проблемите. Политическата стабилност е важна за е развитието на общините", добави Терзиев. 

"Изпълнителната и законодателната власт трябва да вземат пример от местната власт за диалога и най-вече за разбирателството, което имаме. Не да се делим на партии и политически принадлежности, а да работим заедно", заяви от своя страна и кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, който откри общото събрание на НСОРБ.

"НСОРБ винаги е имало диалог и разбирателство. Спомнете си трудните моменти, когато в края на 2021 г. през 2022 г. общините нямахме възможност да си плащаме електроенергията, горивата, правихме режими на осветлението по улиците. Благодарение на това, че бяхме единни, предприехме сами мерки и останахме гръбнака на държавата. Ако и ние бяхме рухнали 2022 г., кажете ми дали щяхме сега да си говорим за държава?", каза Панов.