Яне Янев: Масово се купуват гласове в Сандански, заплашват хората с бой
Яне Янев: Масово се купуват гласове в Сандански, заплашват хората с бой / снимкa: Sofia Photo Agency

12 317 души са гласувалите до 15.00 часа в Сандански. Това са около 33% от имащите право на глас, обяви председателят на ОИК в Сандански Нели Захариева заедно с колегите си от комисията Георги Цветанов и Димитрина Йовева. Постъпилите жалби от партии до момента са 10.

В момента ОИК заседава жалбата на Яне Янев, с която твърди, че в Сандански масово се купуват гласове и се заплашват хора. От полицията в курортния град информираха, че за часове е бил привикан за справка Аспарух Костадинов, който е един от приближените на бившия съдия в Сандански Илия Янев и зам.-кмета по сигурността Васил Бабалев. Костадинов е кандидат-съветник за Сандански. От полицията отказаха повече информация по случая, но уточниха, че е освободен след 6 часа престой в РПУ.

Безскрупулно купуване на гласове има в Сандански и в съседните села като Катунци, Дамяница, Джигурово и Любовка. Това каза Яне Янев, който през целия ден следи изборния процес в общината.

Особено в селските райони и махалите с ромско население определени криминално проявени лица, като тези с прякори Кало и Решката, осъждани за наркопласиране и сводничество, заплашвали гласоподавателите, че ако не гласуват с определени бюлетини ще бъдат потрошени, а къщите им ще бъдат запалени, каза още Янев.

Той допълни, че в много от секциите гласоподавателите са били заставени да влизат с мобилни телефони, за да заснемат избора си. Янев заяви, че е засечен тъмно син автомобил пред няколко секции,където хора са привиквани поединично, след заплахи са отивали да гласуват. Предимно в селата гласоподаватели са влизали и с придружители, което е в пълно противоречие със закона.

Около 40 са установените гласоподаватели, които са искали да упражнят правото си на глас в санданското село Петрово с невалидни лични карти. От ОИК съобщиха, че тези граждани ще бъдат пуснати да гласуват, тъй като фигурират в списъка, но ще им бъдат наложени административни наказания по Закона за документите за самоличност.

Санкцията ще бъде наложена от РПУ - Сандански. Яне Янев, лидер на партия, заяви, че в Сандански масово се купуват гласове, като мизата е достигнала до 150 лева.