Първият грип идва до дни
Първият грип идва до дни / снимка: Thinkstock/Getty Images

Дихателни вируси предизвикват температура над 38 градуса, дразнене и болки в гърлото, както и суха кашлица.

"Заболелите от остри респираторни инфекции се увеличиха с около 30% за седмица. Общата заболеваемост за 7 дни е близо 54 на 10 000 души за страната", съобщи пред "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. Референтната лаборатория по грип към центъра все още не е изолирала първия грипен вирус за новия сезон. Очаква се обаче това да стане в края на октомври.

Децата и хората в активна възраст са най-засегнати от дихателните вирусни инфекции в момента, каза д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния ДКЦ 11. Вирусите не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни.

Най-много болни има в Габрово, където заболеваемостта при децата между 5 и 14 г. е няколко пъти по-висока в сравнение с останалите райони - 957 на 10 000. Следват Ловеч, Стара Загора, Шумен, Плевен и там също най-много боледуват децата.

"Грип няма все още, респираторните инфекции в момента се дължат на други вируси - корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата", обясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята. Ларингитът личи по спадналия глас, може да стигне и до временна загуба на гласа. Обикновено човек прекарва инфекцията на крак, тъй като тя протича със слабо повишение на температурата. Висок риск има при децата и още при първи симптоми - спаднал глас и кашляне, трябва да се търси лекар.

При риновирусната инфекция най-засегнати са носната лигавица - има силна хрема, и ушите.

Респираторно-синцитиалният вирус е изключително заразен и поразява най-малките. Предизвиква възпаление на гърлото, трахеята, белия дроб.

"Трите грипни вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима, са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Сред тях нов е вирусът "Швейцария", за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни", обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Грипната епидемия в Европа е далеч, сочат епидемиологичните данни на Европейския център за контрол на заболяванията. Под 1% от изследваните проби за грип са положителни. Единични случаи и на трите очаквани грипни вируса са засечени в 8 европейски страни, сред които Германия, Великобритания, Швеция, Словения и др.

Грипът личи по внезапното начало - човек е силно отпаднал, с болки в ставите, мускулите, очите, висока температура. Заболяването засяга целия организъм за разлика от обикновените дихателни инфекции, и изисква сериозно отношение, каза д-р Кунчев. Най-важното е болният да остане у дома особено в началния период - човек е най-заразен 2 дни преди появата на симптомите и 2 дни след това.