Първанов съзря в съжителството план на Анкара за намеса у нас
Първанов съзря в съжителството план на Анкара за намеса у нас / БГНЕС, архив
Първанов съзря в "съжителството" план на Анкара за намеса у нас
84059
Първанов съзря в "съжителството" план на Анкара за намеса у нас
Първанов съзря в "съжителството" план на Анкара за намеса у нас
  • Първанов съзря в "съжителството" план на Анкара за намеса у нас
  • Първанов съзря в "съжителството" план на Анкара за намеса у нас

В дебата "робство или съжителство" Георги Първанов видя план на Анкара за намеса във вътрешната политика на България.

Петър Стоянов пък предупреди, че позицията ни спрямо Русия трябва да е стратегическа и сдържана. Според него не можем да сме партньори с Русия, но не можем да си позволим и краен тон и русофобски настроения.

Проф. Димитров: „Турско робство" е емоционален термин, академично не е верен

Мненията си двамата президенти изразиха на конференция, посветена на неоосманизма и новите геополитически реалности.

Президентът Георги Първанов цитира думи от книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина", където се посочва, че мюсюлманските малцинства в България, Гърция, Македония и други страни в региона са важен елемент за балканската политика на Турция:

"Авторът подчертава, че в рамките на тези правни основания "Турция трябва да се стреми към получаване гаранции, които ще й предоставят правото на намеса по въпросите на мюсюлманските малцинства на Балканите, по модела на кипърската военна операция". Това как да го смекча? Още по-лошо е, че в последните дни, седмици, месеци ние виждаме практически действия в изпълнение на тази доктрина по отношение на България".

Акад. Марков: Историята е ДНК-то на народа, не трябва да го подменяме

Според Първанов дебатът „робство или съжителство" не е просто игра на думи:

"Ако се окаже, че балканските територии на Османската империя са поробени, то след освобождението им не може да има никакви претенции. Но ако нашите предци са "съжителствали", то амбицията не просто за присъствие, но и за откровена намеса във вътрешните работи на съответните държави ще бъдат исторически обосновани".

Според президента Петър Стоянов пък политиката на България към Русия трябва да бъде прагматична, но и сдържана, съобразена с дългогодишните исторически и културни връзки между двата народа:

"Русия е много различна от България. Няма как България да бъде партньор с тази огромна Русия. България може да е партньор с тези държави, които са оразмерени като нас. Там е нашето място - в ЕС. Всякакъв краен тон обаче по отношение на Русия не издава нищо друго, освен комплекси".

Ако България си позволи русофобски настроения, потърпевша ще е не Русия, а нашата страна, допълни Стоянов.