Първанов: Би било чудесно, ако силистренският кмет оправи трафика в София
Първанов: Би било чудесно, ако силистренският кмет оправи трафика в София / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

До края на ноември трябва да бъде изготвен законопроект за кредитиране на младите семейства, съобщи социалният министър Емилия Масларова по време на публична дискусия за проблемите на децата и семейството в България. Инициативата за дискусията е на икономическия и социален съвет и се провежда под патронажа на президента Георги Първанов.

До ноември трябва да бъде готов и пакет от законодателни инициативи на всички министерства в полза на грижата за деца. Според министър Масларова вече е отворена схема по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" на стойност 10 милиона евро. „Схемата е разработена в отговор на въвеждане на нови стандарти и грижи на специализираните институти, тя вече е отворена и ние вече събираме проектите”, каза още социалният министър.

През ноември ще бъде подписано и споразумение на стойност 40 милиона евро със Световната банка за социалното включване на деца от рисковите групи.

Президентът Георги Първанов отбеляза успешните ангажименти на бизнеса за ремонтирането на 17 социални инстититуции на обща стойност 800 000 лева. Неговата оценка за предоставянето на детска грижа у нас той очерта с думите: Наистина има висока степен на ангажираност. Уверих се, че кметовете работят по създаването на допълнителни възможности не само за прехраната, не само за здравните услуги, но и една специализирана помощ за всяко едно от децата конкретно.

В отговор на заявеното от столичния кмет Бойко Борисов прекратяване на взаимоотношенията с българския президент, Първанов заяви, че отказва да продължи задочния диалог с такива дребни престрелки и на такова ниво и изрази удовлетворение, че в България има доста сериозни кметове като силистренския кмет Иво Андонов, който може да реши проблемите на своя град, но и да помогне на София.

„Ако можеше да дойде и да оправи трафика в София, би било чудесно”, обобщи Георги Първанов.