/ БГНЕС
Пуснато е движението по доизградения пътен възел „Кресна“ на АМ „Струма“. Последният етап от строителните работи стартираха на 16 май т. г. Досега в експлоатация бе част от пътния възел, попадащ в обхвата на лот 3.3 Кресна - Сандански на АМ „Струма“.

С доизграждането на пътен възел „Кресна“ на АМ „Струма“ се осигурява безконфликтното и безопасно движение на пътните превозни средства по направлението София – Кулата. С отварянето му за движение в активния летен сезон се повишава безопасността в натоварения участък и включването на трафика от двулентовия габарит на съществуващия първокласен път E79 в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ „Струма“, който е в експлоатация от декември 2018 г.

От днес движението в посока ГКПП „Кулата“ се осъществява от първокласен път I-1 /E79/ по кръговото кръстовище след гр. Кресна, като на втори изход се поема по новопостроената пътна връзка и движението се влива в участъка Сандански – Кулата от АМ „Струма“. Движението в посока София се запазва по съществуващата връзка.

Доизграждането на пътния възел и функционирането му в пълен обхват не предопределя трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Пътният възел ще се използва при реализацията на всички алтернативи, разгледани в процедурата, завършила с Решение по ОВОС № 3-3/2017. Това ще даде фактическа възможност за финализиране на извършващата се в момента процедура по сравнение и оценка на всички потенциални алтернативи за трасе, в пълно съответствие с изискванията и препоръките на Европейската комисия. Независимо от това по какво трасе ще се изгради лот 3.2 на АМ „Струма“ през района на дефилето и каква алтернатива ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел „Кресна“ е необходимо за безопасната и безконфликтна връзка между първокласния път I-1 /Е-79/ и участъка Кресна - Сандански от АМ „Струма“.
БГНЕС