Пуснаха акушерката, пребила бебе, под домашен арест
Пуснаха акушерката, пребила бебе, под домашен арест / снимка: БГНЕС, архив
Пуснаха акушерката, пребила бебе, под домашен арест
81875
Пуснаха акушерката, пребила бебе, под домашен арест
  • Пуснаха акушерката, пребила бебе, под домашен арест

Софийският апелативен съд освободи акушерката Емилия Ковачева и й наложи следващата по тежест мярка за неотклонение „домашен арест”.

Магистратите прецениха, че на този етап тежестта на обвинението, повдигнато на жената, не мотивира задържането й. Освен това те взеха предвид чистото съдебно минало на Ковачева и факта, че до момента тя е сътрудничила изцяло на разследването.

Адвокатът на акушерката, пребила бебе, иска отвод на съда

По време на заседанието пред магистратите беше представена експертиза за здравословното състояние на акушерката. Според адвоката й Владислав Янев престоят в ареста се отразява зле на клиентката му.

Експертът от МВР болница Кръстьо Кирилов обаче обясни, че оплакванията, които тя има се повлияват от медикаменти и състоянието й на този етап няма как да се влоши от факта, че е арестувана.

Консултацията с психиатър също не е установила сериозен проблем и на Ковачева е изписан единствено лексотан за успокоение на нервите.

Акушерката, била бебе, е посягала и на други деца

Акушерката Емилия Ковачева е в следствения арест от края на април, когато бе задържана, след като след нейна смяна в „Софиямед”, петдневно бебе беше транспортирано в „Токуда” с опасност за живота.

Малката Никол е родена на 14 април в болница „Софиямед” без усложнения, здраво и доносено дете. На 17 април Ковачева е била дневна смяна, като дежурен акушер, продължила е работата си и в нощната смяна - на 17 срещу 18 април в същата болница.

На 18 април около 2.00 ч. дежурната акушерка е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18 април сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в столичната болница „Токуда”.