Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор
Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор / БГНЕС
Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор
83758
Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор
Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор
  • Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор
  • Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор

Софийският апелативен съд освободи от домашен арест Иван и Десислав Дамянови, обвинени за убийството на 18-годишния Тодор във Враца.

Двамата братя ще излязат на свобода срещу парична гаранция от по 2000 лв. Според апелативните магистрати на този етап не е налична опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Ще има ли обрат по случая с Тодор от Враца?

Софийският апелативният съд намери за неудачно тежка мярката за неотклонение "домашен арест", която Врачанският окръжен съд наложи преди дни на двамата братя Иван и Десислав Дамянови. Магистратите изтъкнаха добрите характеристични данни на двамата мъже, както и фактът, че те имат чисто съдебно минало.

Днес Иван и Десислав Дамянови не се явиха в съда. Те бяха представени от адвоката си Росен Бончев. Пред медиите той коментира единствено, че до 15 дни се очаква да станат готови резултатите от експертизите, назначени на трупа на Тодор, които трябва да изяснят дали има връзка между смъртта на младежа и нанесения му от двамата братя побой.

Домашен арест за братята, пребили Тодор

Случаят със смъртта на 18-годишния Тодор във Враца предизвика остра обществена реакция, както в родния град на момчето, така и в цялата страна, където се проведоха серия от протести.

След първоначалната вълна от реакции в подкрепа на семейството на Тодор, последва и такава в защита на двамата братя. Напрежението се засили и след като прокуратурата преквалифицира обвинението на мъжете.

Първоначално то беше за умишлено причинена лека телесна повреда, довела до смъртта на Тодор, а по-късно след спешно извършена проверка от страна на прокурори от ВКП обвинението беше изменено в "умишлено убийство по хулигански подбуди".

Днешното решение на САС да освободи двамата братя от домашен арест на свобода срещу гаранция от по 2000 лв. е окончателно.