Проверяват за бракониери рибари в Пиринско
Проверяват за бракониери рибари в Пиринско / netinfo

Общо 18 акта са съставили инспекторите от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград през октомври за нарушения при риболов в областта, съобщи за Дарик директорът на агенцията Иван Попов.

Санкциите са основно при любителски улов на риба с мрежички. „Това е пагубно за рибата и е отнесено към едно от тежките престъпления в Закона за рибарство и аквакултура", допълни той.

Сред установените нарушения, за които има издадени актове, са неспазване на забраната за нощен риболов. Бракониерите оставят въдиците си заредени през цялата нощ в язовир „Стойковци", каза Иван Попов.

Съставени са и осем констативни протокола, по които текат административни преписки. През изминалия месец инспекторите са заловили един бракониер, който използвал дълго въже с 10-15 куки с поводи, с което е забранено да се извършва улов.

До 30 януари е забранен риболовът на пъстърва, тъй като тя се намира в размножителен период.

Глоба от 500 лв. заплашва всеки, който лови риба без билет. Разрешителни се издават на 14 места в Благоевградска област, уточни директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.