Проверката на прокуратурата в пловдивския храм „Св. Марина” е пред финал
Проверката на прокуратурата в пловдивския храм „Св. Марина” е пред финал / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив
Говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галин Гавраилов
50265
Говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галин Гавраилов
  • Говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галин Гавраилов

Проверката на прокуратурата за ремонта в храм и паметник на културата „Св. Марина” е на финала. Резултатите ще бъдат обявени след две седмици, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура в Пловдив Галин Гавраилов. Проверката продължава и в момента. Получено е становище от Националния институт за недвижимото културно наследство, според което църквата е културен паметник, посочи Гавраилов.

Прокуратурата бе сезирана от пловдивското семейство архитекти Дикеджиеви. Специалистите ангажираха обвинението дистанционно от Ню Йорк, където живеят от години. Петър Дикеджиев е наследник на известен пловдивски род, специалист по реставрация и архитектура.

„Като административен ръководител на Окръжна прокуратура ще възприема принципа на равнопоставеност между всички членове на обществото, без значение длъжността и позицията която заемат, финансовото им състояние и позиции”, каза новият окръжен прокурор на Пловдив Румен Попов. Днес той официално встъпи в длъжност.

Комплексна проверка на всички храмове - паметници на културата в Пловдивската епархия е разпореди министър Вежди Рашидов. От Министерството на културата са категорични, че имот, който е обявен за паметник на културата, е с особен статут и всякакви ремонти и реставрации по него трябва да бъдат съгласувани с Национален институт за паметници на културата. Повод за разпореждането на Рашидов стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм „Св. Марина” с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква. Информационният сайт „Под тепето” и пловдивски интелектуалци инициираха подписка в защита на храма и подписаха отворено писмо до министър Рашидов.

По време на първия опит да проверят как се работи в храма „Св. Марина” експертите не са били допуснати във вътрешността на църквата. Вторият път са били установени нарушения.

Прокуратурата също започна проверка по случая. Законът за културното наследство предвижда имуществени санкции, ако бъдат установени несъгласувани намеси по недвижими културни ценности. Глобата е от 15 000 до 30 000 лв.

Други новини от Пловдив