Протест в подкрепа на Спаска Митрова пред македонското посолство
Протест в подкрепа на Спаска Митрова пред македонското посолство / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Протест в подкрепа на Спаска Митрова пред македонското посолство
25137
Протест в подкрепа на Спаска Митрова пред македонското посолство
  • Протест в подкрепа на Спаска Митрова пред македонското посолство

Около 70 души се събраха на протест в подкрепа на Спаска Митрова пред Посолството на Македония у нас. Той се проведе под надслов "Спаси Спаска", а негови организатори са ВМРО. Спаска Митрова, която прекара три месеца в македонски затвор след неразбирателство със съпруга й, все още е разделена от детето си. По думите на Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, съдебните репресии в Македония срещу българи не спират.

Транспарант с думите "Върнете детето на Спаска! Всяко дете има нужда от майка" беше опънат по време на протеста. По думите на организаторите на събитието съдебният произвол в Македония срещу Спаска Митрова продължава. Каракачанов заяви, че е засилен и натискът над нейните адвокати: „Вчера имаше ново дело в Скопие и тя няма адвокат. Тъй като явно се оказва натиск върху адвокатите, втори отказва да поеме защитата й. Вероятно делото е отложено за следваща дата. Помните когато й бяха назначили служебен адвокат, който в съдебната зала на практика игра ролята на обвинител, не на адвокат".

От ВМРО обявиха, че протестират и за всички граждани на Македония с българско самосъзнание, които са подложени на насилие и съдебна репресия. По време на протеста на македонското посолство у нас беше връчено писмо с описание на известни случаи на натиск срещу македонски граждани, самоопределящи се като българи - Мирослав Ризински, Драги Каров, Виктор Канзуров и Дончо Спасов.

Накрая Красимир Каракачанов допълни: „За пореден път искаме да докажем на македонското правителство, че с подобна азиатска политика, характерна за третия свят или за времето на Студената война, те не могат и няма да бъдат в Европейския съюз".