лекари протест
лекари протест / БГНЕС
Протест на хора, чакащи за трансплантация, виждат казуса си като Параграф 22
97553
Протест на хора, чакащи за трансплантация, виждат казуса си като Параграф 22
  • Протест на хора, чакащи за трансплантация, виждат казуса си като Параграф 22
16 души с тежки белодробни заболявания у нас чакат животоспасяваща трансплантация в чужбина. Днес те и техните близки излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, с искане държавата да направи необходимите постъпки, за да се възстановят трансплантациите на българи в единството подходящо лечебно заведение в Европа - болница във Виена.
 
Договорът с нея е изтекъл през 2017 г., но все още не е подновен. Обяснението на здравното министерството - от Европа настояват да извършваме трансплантациите си у нас.
 
Бюрократични спънки излагат живота на 16 души с тежки белодробни заболявания на риск. Те чакат спешна трансплантация, но дори да бъдат намерени органи, трансплантация няма как да се извърши. Тодор Мангъров, организаторът на протеста, обясни, че през 2017 г. са получени първите откази от виенската болница, в която са извършвани трансплантации на българи. Отказите били с мотив, че България не е член на "Евротрансплант".

Правителството преговаря с европейски болници за спешни белодробни трансплантации на наши пациенти

"Тогава зададохме въпроса на Министерството на здравеопазването защо не се направят постъпки за подновяване на договора с фондация "Евротрансплант" и ни беше отговорено, че този договор е безсрочен и валиден", каза Мангъров и допълни: "Получава се една ситуация "Параграф 22" - казус, в който няма решение. От Европа казват, че нямаме договор, от нашето здравно министерство казват, че има действащ договор. Д-р Мариана Симеонова - директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, казва същото - имаме договор. Проблемът бил, че нямаме договор с клиниките, да го сключат".

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков в момента заедно с Агенцията по трансплантиране министерството провежда акция, в която е ангажирано и Външно министерство, за да се осигури едно лечебно заведение в Европа, което да приема българи за трансплантация.

"Това, че страната ни е член и предстои преподписване за членство в "Евротрансплант", не означава, че имаме договор с център, в който се извършват реално трансплантации", каза Пенков. Той обясни, че договорът с клиниката в Австрия бил за три години и изтекъл. Той не е подновен, защото осемте страни членки на "Евротрасплант", с които страната ни търси партньорска болница, по думите на Пенков пазят органите за техните граждани. "Те казват така "Вие си направете трансплантация при вас", обясни здравният зам.-министър.

Засега съгласие за трансплантиране на пациенти е получено от Франция, а до две седмици се очаква да се получи одобрение и от виенска болница. Хората в нужда обаче казват, че не могат да продължат да чакат да се разреши бюрократичният хаос, нито да бъдат обучени български лекари.