Простреляха Златомир Иванов-Баретата
Простреляха Златомир Иванов-Баретата / снимки: Sofia Photo Agency
Репортерите на Дарик за стрелбата срещу Баретата
60873
Репортерите на Дарик за стрелбата срещу Баретата
Ралица Гълъбова за стрелбата срещу Златко Баретата
Простреляха Златомир Иванов-Баретата
На тавана в Търговския дом живеели клошари
Kоремният хирург д-р Стоян Сопотенски
  • Репортерите на Дарик за стрелбата срещу Баретата
  • Ралица Гълъбова за стрелбата срещу Златко Баретата
  • Простреляха Златомир Иванов-Баретата
  • На тавана в Търговския дом живеели клошари
  • Kоремният хирург д-р Стоян Сопотенски

44-годишният Златомир Иванов - Златко Баретата, беше прострелян на влизане в Съдебната палата в София малко преди 9.30 часа тази сутрин. Срещу него е стреляно от таванското помещение на сградата, която се намира срещу Съдебната палата. По Баретата е стреляно с малокалибрена пушка с оптика без заглушител.

Иванов е прострелян с четири куршума. Един от охранителите на Баретата Атанас Станков също е ранен. Станков видял откъде идват куршумите и стрелял нагоре 6-7 пъти. Извършителят обаче успял да избяга.

Златомир Иванов е изкачвал стълбите на Съдебната палата, на път за поредното заседание срещу т.нар. престъпна група „Фирмата", когато срещу него и охранителя му е открита стрелба. Секунди по-късно в сградата, от която е стреляно, избухнал пожар. Огънят вече е загасен. Няма пострадали при пожара.

Зам.-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов и заместник градският прокурор на София Роман Василев пристигнаха на мястото на инцидента.

„Най-вероятно стрелбата е проведена от апартамента, в който е избухнал пожарът, като след стрелбата апартаментът е запален. Имаме наши екипи, които се намират в сградата, разпитват се свидетели, опитваме се да установим движението на евентуалния извършител", добави още Спиридонов.

Златомир Иванов и бодигардът му са откарани в „Пирогов".

Баретата е бил в съзнание, с огнестрелни рани в корема и краката. Раните му са обработени в шокова зала, след което е качен в операционната. Операцията на Иванов е продължила около пет часа, но все още има опасност за живота му.

Златомир Иванов е в тежко шоково състояние вследствие на кръвозагуба, уточняват от „Пирогов”. Пациентът е с кръв в корема, повредени са тънкото черво, дебелото черво и пикочният мехур, съобщи коремният хирург д-р Стоян Сопотенски. Травматолозите са обработили раните на крайниците на Златомир Иванов. Констатирано е, че простреляният има огнестрелно счупване на бедро и огнестрелно счупване на подбедрица.

Охранителят му е прострелян в крака. Куршумът не е засегнал кости и крайни съдови органи.

Простреляха Златомир ИвановБаретата
netinfo

Простреляха Златомир ИвановБаретата
netinfo

Разкази на очевидци

Достъпът до сградата, от която е стреляно срещу Златко Баретата, е свободен, заяви жена, която работи в близост: „В сградата на Търговския дом може да се влезе от пет места. Всички са отворени. В сградата, където се намира адвокатската кантора, се влиза свободно, обикновено минава охрана по коридора - през деня и вечерта".

В таванското помещение в Търговския дом са живеели клошари, разказа пред Дарик един от адвокатите, който има кантора в сградата. По думите му сградата е слабо охранявана. Сградата е паметник на културата и е построена още през 1926 г.

Очевидец разказа, че около 10 пъти е стреляно от търговския дом, който е точно срещу Съдебната палата, а охранителят на Баретата също е отвърнал на стрелбата. Това потвърди и зам. градския прокурор Роман Василев.

„Изнесоха го на ръба на Съдебната палата, защото го раниха в крака. Стреляха по него от Търговския дом", каза още очевидецът.

„Вероятно с пистолет е обратната стрелба", добави Роман Василев.

Пред сградата на Съдебната палата е открит пистолет. Най-вероятно той е на охранителя на Златомир Иванов.

Малко преди 14.00 ч. беше възстановено движението по маршрута на трамваите, с номера 12 и 18 по бул. „Кн. Мария Луиза” между ул. „Алабин” до ул. „Козлодуй”. Движението беше временно променено заради инцидента пред Съдебната палата, като трамваите се движеха с обходен маршрут по бул. „Христо Ботев”.

Простреляха Златомир ИвановБаретата
netinfo

Софийска градска прокуратура започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за направен опит за убийство след стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата, съобщиха от прокуратурата. Всички действия от компетентността на прокуратурата са предприети незабавно. Определен е наблюдаващ прокурор, който активно ръководи и участва при първоначалните действия по разследването, провеждано на този етап от органите на СДВР.

Днес е трябвало да влезе на втора инстанция делото срещу Баретата в Апелативния съд. Адвокатката на Златомир Иванов Мариана Тодорова е казала, че в събота и неделя, когато те са обсъждали делото, той не е споменавал нищо за заплахи срещу него.

Името на Баретата е замесвано в десетки убийства, атентати и трафик. По подозрения за участие в незаконна дейност той многократно е задържан, но винаги след време пускан на свобода, припомня personi.dir.bg. Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 година, след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. Показания срещу Златомир Иванов тогава даде Демби, който обяви, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Антон Милтенов-Клюна и още няколко човека от подземния свят. Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

През февруари миналата година Баретата получи осем години затвор на първа инстанция от Софийския градски съд. Магистратите оневиниха Иванов за поръчителството на убийството на Румен Стефанов-Алф, за което прокуратурата искаше 17 години лишаване от свобода. През ноември Софийският апелативен съд отложи делото срещу Баретата.

На 24 октомври 2004 г. Дмитрий Минев - Димата Руснака бе убит пред столичното заведение "Up stairs", на бул. "Витоша" 18А, близо до Съдебната палата на едно от най-оживените места в столицата и страната. Руснака бе застрелян от снайперист с един куршум в сърцето. Нямаше други пострадали. Руснака бе сред основателите на СИК и "Интергруп енд партнърс". Той търгуваше с петрол и имаше интереси в туризма. Беше съдружник със Стоил Славов, който заедно с още трима негови бодигардове бе взривен на 19 януари 2004 г. в асансьора в сградата на "Джеймс Баучер" № 87.