/ Снимка: prb.bg
Прокуратурата организира гражданска кампания за даряване на рековалесцентна плазма, необходима за лечение на коронавирус инфекция.

Кампанията е под мотото "Да спасим живот заедно" и е отворена към всички български граждани, вече преболедували COVID-19.


Още на старта й първите 10 магистрати от държавното обвинение дариха плазма, още 10 техни колеги се готвят да го направят.

Прокурорите призовават всички сънародници, прекарали заразата, да даряват във ВМА и в Националния център за трансфузионна хематология.

На желаещите дарители се припомня, че вече не се изисква предоставянето на отрицателен PCR тест, както и тест, удостоверяващ наличието на антитела в кръвта.

Даряването на плазма трябва да бъде извършено не по-малко от 40 дни след първия положителен PCR тест.

Всеки дарил чрез апарат за плазмофереза, който отделя плазмата от циркулиращата кръв в организма, може да дари отново след 14 дни от предходното даряване.
Процедурата е със средна продължителност от около 60 минути, уточняват от държавното обвинение.

С цел улесняване на организацията, онези от Вас, които желаят да се включат в кампанията и отговарят на условията за даряване на реконвалесцентна плазма, могат да се обърнат към Администрацията на главния прокурор на тел. 02/803 60 49 или на имейл адрес jkacarova@prb.bg, посочват още в информацията си за кампанията от ПРБ.

Важно е да отбележим, че броят и количеството на антителата в организма остава непроменено в резултат от даряването, поясняват прокурорите.

Даряването на рековалесцентна плазма е напълно безопасно за здравето на всеки дарител!

Дарявайки плазма днес, помагаме да бъдат спасени повече човешки животи, призовават от Прокуратурата.