Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС, архив
Софийска градска прокуратура започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите срещу кандидат-депутатите, блокирали границата с Турция преди предсрочните избори.
 
На 21 и на 24 март патриотични формации организираха протести в районите на граничните пунктове с Турция, а целта им бе да се противопоставят на така наречения изборен туризъм. Блокирани бяха и трите гранични пункта Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново.
 
Патриотични партии блокираха границата с Турция (СНИМКИ)

От прокуратурата заявяват, че до главния прокурор Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали от граждани за това, че на 24 март в района на ГКПП Капитан Андреево, по време на митинг, са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание.
 
Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите.
 
Ради Найденов: Затварянето на граници не решава проблеми

Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите. Главният прокурор изпрати всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка.

ДОСТ ще иска касиране на изборите

Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл.160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

Блокада граница
БГНЕС, архив

В хода на проверката ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица - служители на МВР, и ще се изискат относимите по случая документи.
БГНЕС