Българското Министерство на външните работи е счело изявленията на член на турското правителство с призив за подкрепа на определена българска партия в предстоящите избори у нас за намеса във вътрешните работи на страната и е предприело координирани действия с институциите в страната, за да изрази своето несъгласие. Това каза пред NOVA служебният министър на външните работи Ради Найденов.
 
"Първата стъпка беше, че извикахме турския посланик у нас в МВнР, където той беше приет от зам.-министъра по европейските въпроси може би и заради моето убеждение колко много значи членството на страната ни в ЕС, но ние не говорим само като страната България, а като страна член на ЕС, където има върховенство на правото", каза първият ни дипломат.
 
Стефан Солаков: Турция ще продължи да третира България като васална държава

Следващата стъпка от наша страна е била да се извика българският посланик в Анкара за консултации. "Имаме градиране на действията и те имаха отзвук, защото турската страна се съобрази с тези сигнали по дипломатичните канали, така че нямаше рецидив на това поведение", каза Найденов. Наред с това имаме и обичайния редовен контакт, включително чрез официални документи, вербални ноти, когато идентифицираме случай, който третираме като нежелано влияние в процеса на подготовка на изборите, тогава чрез вербални ноти се обръщаме към конкретната страна, в случая Турция, каза още външният министър.
 
Относно участието на турския посланик в клип на партия у нас, Найденов заяви: "Това къде човек може да бъде сниман и как по-късно може да бъде използван един материал, е нещо различно".

Патриотични партии блокираха границата с Турция (СНИМКИ)

„В днешно време затварянето на граници не решава проблеми”, каза Найденов във връзка със вчерашната блокада на границата. Границите трябва да бъдат свободни, да се спазва законът, да могат хората, които реализират своите бизнес интереси, да имат свобода на движение, каза още Найденов. Нямаме интерес от създаване на напрежение между държавите, включително на граничните пунктове, подчерта министърът.

Попитан намесва ли се Русия във вътрешните работи на страната и той отговори: „Няма данни за такава намеса. Един дипломат стъпва на факти, а аз нямам такива”.

Без изборни секции в четири държави заради военен риск

„Има отлична координация с вицепремиера Янев, който отговаря за организацията на изборите, с министъра на вътрешните работи, със специалните служби, както и с целия екип на министър-председателя”, категоричен е Найденов.
 
„Правим всичко възможно изборите в чужбина да протекат нормално. В Германия използваме оптималните възможности за отваряне на секции”, заяви той.