Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на Авиоотряд 28
Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на Авиоотряд 28 / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на Авиоотряд 28
71486
Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на Авиоотряд 28
  • Прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор на Авиоотряд 28

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев.  Той е обвинен в длъжностно престъпление за времето от 2009 г. до 2013 г. Според държавното обвинение Пенчев е нарушил служебните си задължения като е разрешил правителствените самолети да бъдат използвани неправомерно за най-различни цели.

Ако вината на бившия директор на Авиоотряда бъде доказана той може да получи присъда от една до осем години и лишаване от правото да заема ръководни постове.

С действията си Пенчо Пенчев е нарушил Закона за гражданското въздухоплаване и устройствения правилник за правителствения отряд, разрешавайки от полетите да се възползват хора, които нямат това право. Това посочват в официалното си съобщение от държавното обвинение. От там допълват, че Пенчев е нанесъл немаловажни и вредни последици за Авиоотряда, като не посочват точните финансови размери на вредите.

Скандалът избухна през 2012 г., когато стана ясно, че борда на правителствения Авиоотряд са били возени играчите на футболния отбор „Бистришки тигри”. Още в първите дни на новия кабинет правителството се зае да разнищи историята около полетите, извършени по времето на Бойко Борисов.

Първи със случая се заеха народните представители. Сформирана беше временна парламентарна комисия, председателствана от депутата от „Атака” Венцислав Лаков. След около три месеца проучвания комисията констатира, че Авиоотрядът е изразходвал над 34 млн. лева за полети с нерегламентирани цели. Според доклада на депутатите полети са извършвани с предизборна цел, за откриване на пивоварна, джамия, за обслужване на футболни отбори, дори за полет до селцето на Дядо Коледа във Финландия, както и още редица други с неясна цел.

Членовете на анкетната комисия, която проверяваше случая, посочиха в доклада си още, че е налице хаос в институциите, които организират полетите на властта.

Темата за скандалните полети провокираше месеци наред въображението на депутатите, както от управляващата партия, така и от опозицията, като се замеряха с взаимни обвинения кой за какво е използвал самолетите. Открои се изказването на Антон Кутев от БСП, който изрази съмнение, че Авиоотрядът е използван  за превозване на „съмнителни леки жени с тежки пороци”.

В крайна сметка прокуратурата беше сезирана за използването на правителствените самолети от доклада на временната комисия и на 25 юни м.г. започна разследване на скандалните полети. Тогава бяха образувани две дела - първото срещу неизвестни длъжностни лица от министерския съвет, а другото - срещу неизвестни лица от българската армия и Министерството на отбраната.

След повдигането на обвинение, на бившия шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев е наложена мярка „подписка”.