Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който бе част от кабинета на Сергей Станишев в периода от юли 2007-а до юли 2009 г. Това съобщиха от обвинението.

Наказателната му отговорност е ангажирана за това, че в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември с.г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на тогавашните главни изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. На шефовете на НЕК е било възложено управлението на обществено имущество - на НЕК, при сключването на договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене".

Двама директори на НЕК с обвинение за АЕЦ "Белене"

Велков и Папазян бяха обвинени на 17 октомври за неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на повече от 77 млн. евро. Според прокуратурата на 28 ноември 2007 г. като главни изпълнителни директори на НЕК те съзнателно са сключили неизгодна сделка рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене" на стойност 205 млн. евро с президента на "Атомсстройекспорт". Така вредата за НЕК била 77 172 475 евро.

Прокуратурата смята, че с този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача "Атомстройекспорт" за оборудването от АЕЦ "Белене".

Обвиненият Петър Димитров прогнозира края на нашата ядрена енергия

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала - Министерство на икономиката и енергетиката, в НЕК е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Да се "спре" часовникът на лихвите за Белене - приоритет за властта

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери - 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай, отчита прокуратурата.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка". Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурор.

Източник видео: nova.bg