Иво Прокопиев
Иво Прокопиев / БГНЕС, архив
МС одобри Нина Лазарова по искане на канадската страна
Иво Прокопиев вече официално не е почетен консул на Канада, какъвто беше досега. Той обаче явно е подсигурил приемственост, защото консулството остава в неговия кръг на влияние - щафетата поема неговата секретарка Нина Лазарова.

Лазарова, която правителството вчера назначи за почетен консул на Канада у нас, е секретарка на Иво Прокопиев, съобщи "24 часа", като се позова на екипа на бизнесмена. Информацията ни бе потвърдена от още два независими източника. 

По предложение на канадското правителство МС прие решение, с което преди ден назначи Нина Лазарова да изпълнява функциите на почетно консулско длъжностно лице на Канада в Република България, със седалище в град София и с консулски окръг, обхващащ територията на Република България.

Мандатът на Лазарова е за пет години. Вносител на решението в МС е вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. С решението си МС даде съгласие за откриване на консулство на Канада у нас, което ще се ръководи от Лазарова.

Както личи от решението на правителството, консулството явно е било закрито и сега се открива отново. За първи път Канада открива почетно консулство у нас през 1997 г. до 2009 г. позицията е заемана от банкера Левон Хампарцумян, припомня "24 часа". През пролетта на 2010 г. той е заменен от бизнесмена Прокопиев.

Според "24 часа" мандатът на Прокопиев е изтекъл през 2016-а и не е бил подновяван. Последната публична изява на Прокопиев като почетен консул на Канада бе през лятото на 2017 г., малко преди прокуратурата да вкара в съда обвинителния акт срещу него по аферата ЕВН, по която подсъдими са и бившите министри на енергетиката и финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.