„Следващите месеци очакваме, че индексите на заболяемост ще намалеят. Починалите също трябва да намалеят до седмица заради взетите мерки. Ваксинацията ще даде един нов етап в развитието на тази пандемия. Трябва да отбележа, че биотехнологичните компании направиха нещо невероятно. За 6 месеца се направи изключителен пробив относно ваксините. Това обикновено се е правило за години“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ проф. д-р Йордан Стоилова от катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“, МУ-Пловдив.

Тя добави, че към СЗО са подадени над 220 заявления за ваксина.

Шефът на Pfizer призова да не се отпускат мерките заради ваксините

„Всеки има право да избере своята, след като има достатъчна информация за същността и значението на ваксините. Аз съм си избрала тази на „Пфайзър“ или на „Астра Зенека“. Първата вече е регистрирана във Великобритания. Тя дава голяма вероятност за развитие на антитела. Тествана е над 40 хиляди души, което е много голяма група. Най-проверяваният биопродукт са ваксините“, казва още проф. Стоилова.

Специалистът добавя, че тези компании имат голям опит в създаването на ваксини, а самите ваксини пък са най-сигурното средство за овладяване на пандемията. Важно било обаче какъв процент от населението ще се ваксинира.

Проф. Стоилова добавя, че за последните 40 години са се появили над 30 опасни заболявания.

Повече по темата гледайте във видеото