/ БГНЕС
Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни.

Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени, обясни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Помага ли чесънът срещу новия коронавирус? Опасни ли са писмата от Китай?

Той каза, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко. За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Професорът определи като "брилянтна" работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последите инструкции на СЗО.

Как да се предпазим от коронавируса

"Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", каза Кантарджиев.

От контакт 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

Коронавирусът взе повече жертви от ТОРС

"Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт", заяви Кантарджиев.


Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица. Досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.
БНТ