Антигените тестове са безплатни, те ще бъдат закупени, мисля, че от държавата. В „Пирогов в момента ги правим абсолютно безплатно. Това заяви за NOVA директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Те излизат в рамките на 15 минути, това е достатъчно да ни ориентира – ние искаме да знаем дали веднага той може да бъде опериран. Това е най-правилният скрининг в момента, това е, което правим в момента в „Пирогов“, заяви професорът.

Според него 10 000 заразени на денонощие не е реалистичен сценарий за България. „Това, което трябва да направим, е да спрат тези ходения по улиците без маски, хората да спазват дистанция, да не се събират по много на едно място“, призова проф. Асен Балтов.

Той препоръча още да се носят маските и заради задаващия се в края на декември сезонен грип, тъй като те биха го ограничили значително като предпазна мярка срещу коронавируса.

„Правим пълна реорганизация на болниците. Много ми е трудно. До днес трябваше да осигурим минимум 200 легла за COVID отделения. Това изисква време”, изтъкна директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Според него частните болници не са имали готовност за мерките на държавата, защото са смятали, че няма да има втора вълна. При ръста на случаите на заразени, частните лечебни заведения са започнали да взимат мерки.

„Човек, който е изкарал коронавирус и има антитела, може да работи без да носи маска или защитно облекло. Хубаво е две седмици след карантината да се направи т.нар Илайза метод, който показва какво е наличието на антитела”, обясни проф. Балтов и подчерта, че медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела.