Предложението за създаване на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ ще доведе до повече прозрачност и ползите ще бъдат повече. Това мнение изрази енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "Неделята на NOVA"

По думите му с наличието на държавната стурктура по-бързо ще започват да се намаляват цените и по-бавно ще почват да растат, което ще превърне държавата в балансьор. Не може обаче да се очаква рязко поевтиняване на горивата.

"Когато се намеси държавата, тя превръща тази структура в тестов полигон за законодателството. Ползите ще бъдат повече. Дава се възможност нещата да станат по-прозрачни, виждам доста предимства, има и много трудности", призна проф. Тасев.

КРИБ подкрепи да има „Държавна петролна компания“, Домусчиев приветства края на монопола

„За да влияеш на пазара, трябва да имаш 100-200 бензиностанции на възлови места”, посочи още той, но добави, че това ще коства голям финансов ресурс.

„Пандемията от коронавирус показа, че в критична ситуация държавата има повече инструменти, за да се справи с проблемите, отколкото частния бизнес. Така е и с идеята за държавни бензиностанции. С тях държавата ще се намеси като създаде пазарен субект, който има повече възможности отколкото търговските дружества”, коментира проф. Тасев. Той обясни, че има както стратегически, така и оперативен държавен резерв.

„По изискване на ЕК има 30-дневен запас от горива, който трябва да се поддържа от държавата, както и 60-дневен, който трябва да се поддържа от частните структури. Ако се направи проверка, може да се окаже, че държавата е изрядна, а частните фирми – не. Причината е замразяването на оборотни средства”, обясни енергийният експерт.

Министерството на финансите предлага създаването на държавни бензиностанции

„Поради това държавата активира две много големи бази за съхранение на горивата, които нямат статут на данъчни складове, сега ще се превърнат в такива. И така тя поема този ангажимент. Възможно е, частните структури да плащат някаква такса. Но ще имаме твърда гаранция, че в случай на нужда ги има тези количества”, разясни още проф. Атанас Тасев.