Проектозаконът за малцинствата - предизвикателство
Проектозаконът за малцинствата - предизвикателство / netinfo

Разпространеният от нерегистрираното Турско национално обединение и неговият лидер Мендерес Кунгюн Проектозакон за малцинствата бил “предизвикателство към импотентната политическа класа в България, която 17 години не може да реши законово малцинствения въпрос.” Това заяви за Дарик авторът на законопроекта и лидер на турското обединение Мендерес Кунгюн.

В проектозакона се регулира правно начинът, по който ще се осъществяват правата на представителите на националните малцинства и според авторът е “още един източник на конституционни права, тъй като разработва конституционните норми за правата и свободите на хората от националните малцинства, принципни решения в Конституцията и международните договори.”

Проектозаконът е предизвикателство към парламентарно представените партии с отношение към етническите въпроси и по специално към ДПС, заяви Кунгюн.

Според него “законовото уреждане на въпросите на малцинствата в България, от малцинствен въпрос, се превърнало в малцинствен проблем”, след като българското правителство, подписало Рамковата конвенция за малцинствата и тези след него на практика не изпълняват конкретен член от Конвенцията, изискващ създаването на специален закон, който да урежда правата на малцинствата.

Проектозаконът е писан в продължение на шест месеца, като работата по него започнала в началото на март. С цел създаването му, група от съмишленици на Мендерес Кунгюн и самият той провели редица срещи с представители на малцинствата в Македония, Румъния, Сърбия, Словения.

Идеята била проектозаконът за малцинствата да види бял вят на 2 януари догодина, когато в България ще се празнува европейското членство, но събитията около нерегистрираното турско обединение през последните два дни ускорили появата му на бял свят.

Според Кунгюн с разпространението на документа се целяло да се окаже натиск на политическата класа от “една гражданска, неполитическа структура, каквато било турското обединение. Не може 17 години да имаме етнически модел, а да нямаме закон за това, коментира пред Дарик лидерът на обединението.

С разпространяването на проектозакона се цели неговото публично обсъждане, каквото трябва да предшества всеки един български закон, заяви още Кунгюн. Разработеният документ на практика е реализация на една от десетте точки на Декларацията –подписка, разпространена от сдружение “Миллет” и съмишленици на 19 февруари тази година, в която се настояваше за специален закон за малцинствата в България.

Ние не твърдим, че сме изработили изключителен документ, приемаме становища, дискусии, предложения и корекции към него, но сме категорични, че предложението ни е издържано в духа на европейската ценностна и законова норма, категоричен е Мендерес Кунгюн.

На проведено заседание в Пловдив на турското обединение е взето решение отказът за регистрация на формацията от Апелативния съд да бъде обжалван на последната инстанция в страната - Върховния касационен съд.